Započela obuka za dugoročno nezaposlene osobe VSS spreme

Objavljeno 13.01.2020

Započeo je prvi modul pod nazivom 'Poslovna analitika' u okviru Programa obrazovanja odraslih za usavršavanje iz oblasti 'Projekt menadžment'.


Obuku je započelo 12 visokoobrazovanih nezaposlenih osoba sa evidencije Službe za zapošljavanje BPK Goražde. Programom je planirano povećanje kompetencija radne snage u skladu sa savremenim potrebama tržišta rada, kroz:

- Razvoj poslovnih vještina mladih VSS i podizanje zapošljivosti nezaposlenih osoba upućivanjem u program usavršavanja shodno zahtjevima tržišta rada;

- Zapošljavanje osoba koje su prošle program usavršavanja;

- Razvoj svijesti kod mladih osoba o značaju sticanja novih znanja i vještina relevantnih za tržište rada kroz promociju cjeloživotnog učenja.


U okviru pomenutog projekta izrađen je poseban program obrazovanja odraslih u skladu sa Zakonom o obrazovanju odraslih BPK Goražde, pod nazivom 'projekt menadžment'. Izrađeni program će nezaposlenim osobama omogućiti sticanje kompetencija koje su atraktivne za mlade osobe kao što su: Poslovna analitika, Strateško planiranje i izrada strateških dokumenata, Pisanje projektnih prijedloga i Upravljanje projektnim ciklusom.


Obuka će ukupno trajati 300 časova, od čega 120 časova stručno-teorijske obuke i 180 časova praktične nastave (učenje kroz rad) u kompanijama i institucijama sa područja BPK Goražde.


Program usavršavanja i zapošljavanja dugoročno nezaposlenih osoba VSS, Udruzenje ALDI realizuje u saradnji sa Ministarstvom za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Gorazde, GOPA Worldwide Consultants, JU Služba za zapošljavanje BPK Gorazde i Srednjom stručnom školom “Dzemal Bijedic” Gorazde. Program finansira JU Služba za zapošljavanje BPK Gorazde.Preuzeto sa www.aldi.ba