Potpisan Sporazum o partnerstvu Grada Goražde kroz ILO projekat, formalizovano lokalno partnerstvo za zapošljavanje

Objavljeno 12.01.2019

Danas (22.01.2019. godine) je upriličena svečana ceremonija potpisivanje Sporazuma o partnerstvu Grada Goražde i formalizacija Lokalnog partnerstva za zapošljavanje.

Formalizacija lokalnog partnerstva za zapošljavanje Grada Goražde i potpisivanje Sporazuma o partnerstvu definisana je na osnovu generalno ustanovljenih potreba za bližom saradnjom s ciljem potpore ekonomskom i društvenom razvoju i praktične potrebe za stvaranjem mogućnosti za zapošljavanje, te potrebe zajedničkog informisanja, kao i harmonizacije razvojnih incijativa, programa i aktivnosti.


Sporazumom o partnerstvu regulisana su međusobna prava i obaveze, strateška uloga i pravci zajedničkog djelovanja. Formalizacija lokalnog partnerstva za zapošljavanje Grada Goražde i potpisivanje Sporazuma o partnerstvu se organizuje u okviru projekta „Uspostavljanje efikasnih načina participacije relevantnih aktera u procesu obrazovanja odraslih u kontekstu cjeloživotnog učenja“ koji finansira Evropska unija, a partnerstvo implementira Grad Goražde u saradnji sa Udruženjem ALDI Goražde, JU Služba za zapošljavanje BPK Goražde, JU SSŠ, Džemal Bijedić, Privredna komora BPK Goražde, Udruženje poslodavaca BPK Goražde, Privredna društva "Bekto Precisa" d.o.o. Goražde i "Emka Bosnia”, d.o.o. Goražde.


Nafija Hodo, direktorica Službe za zapošljavanje BPK-a Goražde izjavila je: „Ja mislim da u narednom periodu ko god ne bude u lokalanim partnerstvima neće moći dobiti sredstva. EU i ostali investitori insistirat će i tražiti ta partnerstva. To je jedini način da se dobiju sredstva. Ono što karakteriše naš prostor je da imamo veliko iskustvo kroz ovaj projekat što je jako bitno."


Lokalno partnerstvo za zapošljavanje BPK Goražde je jedno od 19 uspostavljenih u zemlji u okviru projekta ”Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini”, koji Evropska unija finansira s 4 milijuna eura, a provodi Međunarodna organizacija rada (ILO).