Svečano uručenje ugovora po "Programu stručnog osposobljavanja 2018. godine"

Objavljeno 27.04.2018

Danas (27.04.2018. godine) je upriličeno uručivanje ugovora po Programu stručnog osposobljavanja 2018, za koji je Služba izdvojila novčana sredstva u iznosu od 130.000,00 KM.

Cilj Programa je da se pruži mogućnost stručnog osposobljavanja osobama bez radnog iskustva za samostalan rad u struci, kako bi stekli uslov za polaganje stručnih ispita, te isti postali konkurentniji na tržištu rada.


Ciljnu grupu čine nezaposlene osobe (VSS), bez radnog iskustva u trajanju od 12 mjeseci, čije je sufinansiranje radi sticanja prvog radnog iskustva u struci. Programom je predviđeno finansiranje toplog obroka koji iznosi 8,00 KM po danu, osiguranje za slučaj povrede na radu i profesionalnog oboljenja (u skladu sa propisima o penzijskom i invalidskom osiguranju) 30,00 KM, kao i troškovi prevoza, pod uslovom da nezaposlena osoba stanuje na udaljenosti većoj od tri (3) kilometra od mjesta gdje obavlja stručno osposobljavanje.Ovom prilikom uručeni su ugovori za 15 pravnih subjekata, koji će na stručno osposobljavanje primiti 30 nezaposlenih osoba.Javni poziv za učešće u Programu se nastavlja do utroška Programom planiranih sredstava.


Nezaposlenim osobama i predstavnicima poslodavaca sa nekoliko prigodnih riječi obratili su se direktorica Službe Nafija Hodo i premijer Vlade BPK Goražde Emir Oković, te su između ostalog poželjeli sretno i uspješno obavljanje stručnog osposobljavanja.