U Goraždu predstavljen projekat podrške zapošljavanja

Objavljeno 26.07.2018

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike danas je u Goraždu predstavilo Projekat podrške zapošljavanja koji se implementira u saradnji sa Svjetskom bankom. Ukupna vrijednost projekta je 108 miliona KM, a dio sredstava bit će izdvojen iz budžeta putem Federalnog Zavoda za zapošljavanje koji je implementator projekta.


Kako je istaknuto na promociji, realizacijom ovog projekta u naredne četiri godine trebalo bi biti zaposleno 23.000 građana. Projekat je prvi ovakve vrste koji se implementira u BIH. Od Svjetske banke Federaciji će biti doznačeno 29 miliona eura koji će biti udruženi sa sredstvima Federalnog Zavoda za zapošljavanje, a aplicirati se može isključivo za realni sektor.


„ Prvi put se dešava da mi na osnovu rezultata povlačimo novac. Za svaku godinu se predviđeni određeni indikatori, a imamo kategorije mladih, žena, teško zapošljivih kategorija. Tu su i regulative koje je potrebno uraditi i na osnovu svakog rezultata monitoringa se povlači novac. Putem javnih institucija za sredstva samo može aplicirati privatnis sektor „ – istakla je Nedžmina Vojniković, koordinator projekta u ministarstvu rada i socijalne politike FBIH.


Prema njenim riječima, već je urađen retroaktivni dio projekta za 2016/2017. Godinu i Federaciji BIH je doznačeno 10 miliona KM. Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača naglasio je da se radi o hibridnom kreditu koji se isplaćuje tek kada se ostvare rezultati, što je novina.„ Donijeli smo Zakon o radu i na parlamentu je prijedlog Zakona o mirnom riješavanju sporova i Zakon o zaštiti na radu. U pripremi su izmjene i dopune Zakona o posredovanju u zapošljavanju, a usvojen je i prijedlog Strategije o zapošljavanju. Znači, pravni okvir smo uradili i sada želimo konkretno kroz projektne aktivnosti vršiti zapošljavanje mladih i afirmisati i podržati razvoj cijele FBIH“ – kazao je ministar Drljača.


U saradnji sa kantonalnim i općinskim službama projekat implementira Federalni Zavod za zapošljavanje u kojem naglašavaju da će udruživanje sredstava sa Svjetskom bankom značiti više novca za mjere aktvne politike zapošljavanja u Federaciji BIH.


„ Poznato je da javni pozivi Federalnog Zavoda, zbog velikog interesovanja poslodavaca i nedostatka sredstava budu zatvoreni za nekoliko minuta i ovaj dodatni poticaj Svjetske banke značit će nam mnogo, jer će više osoba i poslodavaca biti obuhvaćeno i više će se osoba zaposliti“ – kazao je Haris Čuljević predstavnik Zavoda za zapošljavanje FBiH, uz napomenu da bi prvi javni poziv u okviru ovog projekta trabo biti raspisan u spetembru.


Direktorica Službe za zapošljavanje BPK Goražde Nafija Hodo istakla je da ova služba spremno dočekuje implementaciju projekta.


„ Važan je i drugi dio projekta koji podrazumijeva jačanje kapaciteta službi za zapošljavanje i novi način rada. Mi smo izvršili reformu u službi, imamo ljudske reusre, mjerimo učinke i čak smo otišli korak dalje sa realizacijom mobilnog biroa, tako da smo potpuno spremni „ – kazala je Hodo.


BPK Goražde treći je kanton u kojem je promovisan projekat podrške zapošljavanja, a on će biti predstavljen širom Federacije BIH. Boravak u Goraždu federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača iskoristio je i za posjetu kompaniji „Ginex“ te Udruženju civilnih žrtava rata.