Predstavnici Službe za zapošljavanje i BPK Goražde učestvovali na dvodnevnoj konferenciji u Njemačkoj

Objavljeno 18.05.2018

U okviru projekta “Podrška malim i srednjim preduzećima u aktivnijem uključivanju u proces organizacije praktične nastave “Getting SMEs on board”, od 14. do 19. maja, u Institutu za inovacije u učenju (ILI), Univerzitet Friedrich-Alexander, Erlangen-Nürnberg, Fürth, Njemačka, boravili su ministri za obrazovanje i privredu u Vladi Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, predstavnici Udruženja ALDI iz Goražda.


Kao partneri na projektu Erasmus Plus i ostali stakeholderi, na dvodnednoj konferenciji u Njemačkoj također su učestvovali predstavnici Službe za zapošljavanje BPK Goražde, Srednje stručne škole „Džemal Bijedić“ Goražde, Udruženja poslodavaca BPK Goražde i privrednih subjekata sa prostora BPK Goražde.Pored pomenutih učesnika iz Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, učešće su uzeli i predstavnici Agencije za ekonomski razvoj Grada Prijedora PREDA-PD, ILI Nürnberg, koji su ujedno i domaćini internacionalnog treninga, te predstavnici CEDIT-a, Italija i OXFAM-a Italija.

Učesnici su zajednički konstatovali da se radi o izuzetnom uspješnom projektu i da postoje realne pretpostavke da se isti nastavi i u vremenu koje dolazi.


Također, učesnici iz BiH, Njemačke i Italije su kroz radionice razmijenili vlastita iskustva u praktičnoj nastavi za učenike srednjih škola i dualnom obrazovanju. Osim toga, učesnici konferencije su imali priliku posjetiti i čuti iskustva njemačkih intermedijarnih organizacija vezano za ovu problematiku.


Predstavnici Udruženja ALDI su u Njemačkoj prezentovali Policy dokument o obrazovanju u srednjim školama i praktičnoj nastavi za učenike, a koji se odnosi na stanje u ovoj oblasti u Bosni i Hercegovini, Njemačkoj i Italiji. Dokument, također, sadrži prijedlog politika i preporuka za poboljšanje trenutnog stanja u ovoj oblasti obrazovanja.Preuzeto sa http://www.bpkg.gov.ba/