Četrdeset miliona KM za zapošljavanje u FBIH

Objavljeno 16.02.2018

Federalni zavod za zapošljavanje 27. februara u osam sati ujutro na svojoj web stranici objaviće javni poziv za učešće u Programu sufinansiranja zapošljavanja 2018, a 28. februara biće objavljen javni poziv za učešće u Programu sufinansiranja samozapošljavanja Start up 2018.


Najavljujući ovogodišnji program Zavoda, na konferenciji za novinare održanoj u petak u Sarajevu, direktorica FZZZ Helena Lončar istakla je kako je Zavod ove godine za program sufinansiranja zapošljavanja planirao 40 miliona KM.


- Program sufinansiranja zapošljavanja realizira se s ciljem zapošljavanja najmanje 11.000 osoba sa evidencije nezaposlenih u FBiH, istakla je Lončar.

Prema njenim riječima, sredstva će se ove godine izdvajati za Prvo radno iskustvo, Prilika za sve - koja podrazumijeva mogućnost produženog finansiranja zapošljavanja.

- Nove mjere koje uvodimo ove godine su Doprinos 500 koji podrazumijeva da će Zavod poslodavcu refundirati iznos od 500 KM isključivo za obavezne doprinose, kao i Zapošljavanje žena jer smo analizama utvrdili da je u proteklom periodu mnogo manji broj zaposlenih žena u odnosu na muškarce, kazala je Lončar.


Ove godine Zavod planira i pilot-projekt Tražim poslodavca u kojem bi nezaposleni prijavom na Zavod i popunjavanjem određenog vaučera imali rok od 90 dana da sami pronađu poslodavce.

- Za program sufinansiranja samozapošljavanja ove godine planirali smo šest miliona KM i to za poduzetništvo za mlade, poduzetništvo za žene i poduzetništvo za sve, kazala je Lončar, dodajući da bi programom trebalo biti obuhvaćeno oko 1.200 osoba sa evidencije nezaposlenih.


Ona se ovom prilikom osvrnula i na rezultate prošlogodišnjih programa koji su obuhvatili oko 8.000 osoba, pokrenuta su 573 startupa koja su zaposlila 675 osoba.


Omer Korjenić, rukovodilac sektora za zapošljavanje u FZZZ, istakao je da je prošle godine sa biroa za zapošljavanje zaposleno 99.000 osoba, dok se istovremeno na biro usljed gubitka posla prijavilo 76.000 osoba.


Preuzeto sa: www.oslobodjenje.ba