Potpisan Sporazum o realizaciji projekta „Ekonomsko osnaživanje najugroženije populacije kroz javne radove na području Grada Goražde“

Objavljeno 23.05.2017

U cilju realizacije projekta „Ekonomsko osnaživanje najugroženije populacije kroz javne radove na području Grada Goražde“ koji je odobren kroz projekat „Lokalni integrisani razvoj - LIR“ koji finansira Evropska unija, a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH), danas je u Maloj sali Gradske uprave Grada Goražda upriličeno potpisivanje Sporazuma o implementaciji projekta.

Sporazum je potpisan između Fedaralnog zavoda za zapošljavanje, koji zastupa direktorica Helena Lončar, GOPA Predstavništvo u BiH, koju zastupa direktor dr. Ranko Markuš, Grada Goražde, koji zastupa Gradonačelnik dr. sci. Muhamed Ramović i JU Službe za zapošljavanje BPK Goražde, koju zastupa direktorica gđa. Nafija Hodo.

Predmet potpisanog sporazuma je definisanje finansijskog okvira troškova i raspodjela finansijskih obaveza za implementaciju Projekta „Ekonomsko osnaživanje najugroženije populacije kroz javne radove na području Grada Goražde“ kojim se obezbjeđuje upošljavanje 30 nezaposlenih osoba na određeno vrijeme, na rok ne kraći i ne duži od četiri mjeseca, uz mjesečnu plaću u iznosu najniže plaće u FBiH.

Ukupna vrijednost Projekta „Ekonomsko osnaživanje najugroženije populacije kroz javne radove na području Grada Goražde“ iznosi 97.225,60 KM, od čega UNDP finansira 50.000,00 KM, Grad Goražde 22.225,60 KM, Zavod 15.000,00 KM i GOPA 10.000,00 KM. Projekat se implementira u kontekstu postojećeg Lokalnog partnerstva za zapošljavanje u BPK Goražde.


Grad Goražde je u martu ove godine shodno kriterijima gore navedenih partnera u Projektu, raspisao Javni oglas nezaposlenim osobama za prijem u radni odnos na određeno vrijeme za učešće u Projektu (4 mjeseca), koji je bio objavljen 21 (dvadesetjedan) dan, nakon čega je obavljena procedura odabira 30 nezaposlenih osoba sa evidencije Službe za zapošljavanje BPK-a.

Ovakvi projekti su posebno važni ne samo što u njima učestvuju lokalna zajednica i Federalni zavod za zapošljavanje, već su uključeni i drugi akteri ističe Helena Lončar Direktorica Federalnog zavoda za zapošljavanje:

- Federalni zavod u saradnji sa Službom i do sada je odrađivao neke projekte koje je Služba u Goraždu dostavila kao prioritetne. Ove godine također nastavljamo model suradnje i pomaganja i Federalni zavod je u ovom projektu dao jedan finansijski iznos i doprinos da se ovaj projekat završi kvalitetno i uredno, kao što su i do sada svi projekti bili.

Dakle Federalni zavod ima jednu poziciju i mogućnost da preko Upravnog odbora sagleda projekte i u zajedništvu sa nekim drugim odrealizira. Mogu reći da je Služba u Goraždu aktivna po tom pitanju i da se javljaju često sa idejama i projektima koje mi prihvatimo i pomognemo onoliko koliko finansijski možemo. Jako je važno da projektima obuhvatimo socijalno ranjive kategorije.

One su jedan od prioriteta u zapošljavanju što je i gđa. Nafa prepoznala, ali je važno ići u projekte zajedničkog ulaganja kada se prepoznaje važnost zajedničkog ulaganja gdje su uključeni ne samo Federalni zavod i loklana zajednica, nego i kad se uključuju i drugi akteri. Inače takvi projekti su se pokazali kao kvalitetni projekti i jedni od najsigurnijih."

U ovaj projekat uključena je i Njemačka konsultantska firma GOPA koja već neko vrijeme provodi projekte reforme Službe za zapošljavanje BPK-a , a izjavu za medije je dao direktor ove firme Ranko Markuš:

- GOPA je njemačka konsultantska firma koja u BiH realizuje projekat zapošljavanja mladih uz podršku vlade Švicarske. To je program vlade Švicarske koja se bavi reformom zapošljavanja u BiH. Već duže vrijeme mi radimo na reformi Službe za zapošljavanje BPK gdje smo razdvojili evidenciju od savjetodavnog rada.

Sad se sva evidencija nezaposlenih lica radi kroz šalter salu. Kao što vjerovatno znate. Što se tiče savjetodavnog rada imamo individualno i grupno savjetovanje. Individualni rad sa nezaposlenima odvija se kroz klub za traženje posla. Ono što je posebna inovacija je Mobilni biro gdje ljudi iz Biroa idu praktično po selima oko Goražda i pružaju usluge ruralnom stanovništvu i ova aktivnost koju sada imamo je zapravo nadogradnja na Mobilni biro, gdje osim što nezaposlenim licima iz ruralnih dijelova grada omogućava se da ostvare svoja prava u mjestima gdje žive, sada im se pružila mogućnost da 30 njih dobije zaposlenje.

U principu ono na čemu mi insistiramo jesu lokalna partnerstva dakle na riješavanju ovog problema, koji nije samo problem Službe za zapošljavanje i Općine već i poslodavca i ukoliko postoji mogućnost škole i nevladine organizacije da svi zajednički traže riješenje. Dakle to je jako važno.''

Riječ je o veoma značajnom projektu kako za korisnike programa tako i za sam Grad naglašava Gradonačelnik Grada Goražde dr.sci. Muhamed Ramović:

- Naravno vrlo važno je da je Općina Goražde sada već Grad Goražde u projektima zavoda za zapošljavanje, kako našem BPK-a tako i Federalnom zavodu za zapošljavanje.

Mi smo već niz projekata sa njima realizovali i to je pozitivna slika posebno kada je u pitanju prekvalifikacija gdje smo podržali te projekte sa sa USAID-om, UNDP-om i drugim organizacijama. Već 30 osoba sa evidencije Službe za zapošljavanje radi ovih dana i rade prema programu Službe za komunalne poslove i prostorno uređenje. Zadovoljni smo njihovim radom i aktivnostima. 4 mjeseca, teče im radni staž, plata, topli obrok, sufinansiramo i prevoz ko ima pravo na to.

Nije neka velika plata, ali je ipak šansa da pomognemo 30 ljudi, 4 mjeseca. To za nas ipak puno znači. Ovaj projekat je veoma značajan za sam grad. Ovi uposlenici će dati veliki doprinos na uređenju grada tako da je i za nas kao lokalnu zajednicu ovaj projekat veoma bitan.''