Dodjelom ugovora stvoreni uslovi za početak nove obuke usmjerene na jačanje kompetencija mladih nezaposlenih osoba

Objavljeno 19.05.2017

U Goraždu je danas održana svečanost dodjele ugovora polaznicima novih kurseva iz oblasti informatike, engleskog i njemačkog jezika te web dizajna koje organizuje Služba za zapošljavanje Bosansko-podrinjskog kantona Goražde po Programu obuke za 2017. godinu.

Odluka o nastavku programa obuke, kako je istaknuto, zasnovana je na dosadašnjim pozitivnim iskustvima nezaposlenih lica, ali i potrebama poslodavaca da svoje poslovne aktivnosti prilagode uslovima savremenog tržišta rada s ciljem da se mladim nezaposlenim osobama pruži mogućnost za sticanje novih znanja radi lakšeg pronalaska zaposlenja.

Uz predstavnike Službe za zapošljavanje na čelu s direktoricom Nafijom Hodo i prijavljene kandidate, ceremoniji dodjele ugovora prisustvovala je i predsjednica Komisije za mlade Skupštine BPK Goražde Edita Velić.


Prema riječima direktorice Službe za zapošljavanje Nafije Hodo, programi obuke za nezaposlene osobe realizuju se već sedmu godinu zaredom i do sada su dali veoma dobre rezultate.

– Nezaposlene osobe traže ovakve edukacije, tako da nas raduje da ove programe edukacije imamo i ove godine. Raduje nas, takođe, da ove godine imamo poprilično veliki broj mladih nezaposlenih osoba koji se prijavio za ovaj program, a u pitanju je 139 osoba – kazala je ona.

Služba za zapošljavanje će, kako ističe direktorica, i ove godine finansirati troškove prevoza za sve polaznike kurseva koje stanuju na udaljenosti većoj od 3 km od mjesta održavanja obuke. Također je najavljeno da će polaznici ove godine po prvi put imati priliku da se upoznaju sa web dizajnom. Služba za zapošljavanje je prije donošenja odluke o vrstama obuke na svojoj web stranici postavila online anketu u sklopu koje su potencijalni kandidati mogli predložiti vrstu obuke koja im je potrebna.

– Ovo je druga godina zaredom da sam u programu obuke što se tiče ovih edukacija. I ove godine sam uzela njemački jezik, jer želim da ga usavršim. Ja se zahvaljujem ovim putem Zavodu za zapošljavanje što nam je omogućio besplatnu edukaciju – kazala je kandidatkinja Emina Delahmet.

Najveći broj kandidata, ukupno njih stotinu, prijavili su se za kurseve engleskog i njemačkog jezika, dok se preostalih 39 kandidata prijavilo za sticanje znanja iz informatike i web dizajna.

– Izabrao sam njemački jezik za usavršavanje. Inače volim da učim strane jezike i ovaj put sam se odlučio za njemački jezik. Engleski jezik govorim, a želim isto tako da postignem odgovarajući nivo u njemačkom jeziku – kazao je Dino Spahić, jedan od polaznika obuke.

Vrijednost programa obuke iznosi 50.000,00 KM, a obuku će realizovati firma „Akademika“ iz Sarajeva. Po završetku obuke, svim kandidatima bit će omogućeno polaganje završnih ispita, kako bi dobili i odgovarajući certifikat za stečeni nivo znanja.


Preuzeto sa www.bpkg.gov.ba