Kolegijalna razmjena znanja među kantonalnim službama za zapošljavanje-posjeta Mobilnom birou u Goraždu

Objavljeno 12.09.2017


Danas je Služba za zapošljavanje Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, bila domaćin posjete kolega Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo i Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta.


Projekat zapošljavanja mladih (YEP) je organizirao posjetu ovoj službi u cilju razmijene znanja i iskustava u odnosu na implementaciju Mobilnog biroa.


Metodologija Mobilnog biroa je inovativan pristup u pružanju usluga, ne samo u BiH, već i u Evropi, a ovaj pristup je u goraždanskoj službi uveden aprila 2016.g u okviru YEP-a, uz podršku Vlade Švicarske.


Kako je bilo i očekivano i ostale službe su prepoznale korisnost ovakvog pristupa pa je i današnja posjeta na fonu prijenosa ove metode rada u službe koje su i inicirale današnju posjetu prepoznavši potencijal za njenu primjenu naročito u onim biroima koji pokrivaju ruralna i razruđena područja.


Kako bi se što efikasnije organizovala ova usluga potrebno je da se mapiraju ključne potrebe nezaposlenih i poslodavaca iz udaljenih mjesta i sela, te se identifikuju usluge koje bi se mogle pružiti kao što su redovno javljanje, info seminari, prva prijava, izdavanje uvjerenja, te savjetodavni rad prema različitim ciljnim grupama i već dostupnim programima podrške.


Nakon prezentacije metodologije u Službi za zapošljavanje Bosansko-podrinjskog kantona, učesnici posjete će posjetiti mjesnu zajednicu Bogušići jednu od lokacija koje su uključene u program rada i posjeta Mobilnog biroa.


Preuzeto sa www.yep.ba