Sa evidencije Službe za zapošljavanje 141 mlada osoba dobila priliku učestvovati u programu obuke

Objavljeno 15.06.2016

U organizaciji Službe za zapošljavanje Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, danas je u Maloj sali Centra za kulturu Goražde upriličena dodjela ugovora nezaposlenim mladim osobama koje će kroz „Program obuke u 2016.godini, (informatika: ECDL-European computer driving licence, ECDL CAD-dvodimenzionalno 2D crtanje, Solid Works 3D modeliranje, engleski i njemački jezik“ biti omogućeno sticanje novih i usavršavanje postojećih znanaja i vještina u cilju povećanja konkurentnosti na tržištu rada.


Programom rada i Finansijskim planom za 2016.godinu, Služba je predvidjela i obezbijedila novčana sredstva u iznosu od 40.000 KM za implementaciju ovog programa. Na javni poziv prijavila se 141 nezaposlena osoba, te je svima omogućeno da učestvuju u programu obuke za oblast koju su prijavili. Dakle, 47 osoba prijavilo se za učenje engleskog jezika, 56 za njemački jezik, 34 za informatiku dok je samo 6 osoba prijavilo svoje učešće za ECDL CAD- dvodimenzionalno 2D crtanje i Solid Works 3D modeliranje.


S obzirom da se za ove oblasti prijavio veoma mali broj kandidata Služba je bila prinuđena odustati od implementacije tih obuka jer za sve izvođače koje su kontaktirali, ekonomski je neopravdano i neisplativo da dolaze u Goražde zbog tako malog broja polaznika.

Osobama koje su aplicirale za ove oblasti data je mogućnost obuke u nekim drugim oblastima, što su oni i prihvatili.Prema riječima direktorice Službe za zapošljavanje BPK Goražde Nafije Hodo, pozitivno iskustvo i reakcije nezaposlenih lica i poslodavaca na dosadašnju implementaciju programa obuke uticale su na odluku da se nastavi sa implementacijom iste vrste programa.

„Značajna novost u ovogodišnjem programu je da će Služba nezaposlenim osobama čije je prebivalište udaljeno više od tri kilometra od mjesta izvođenja obuke, refundirati troškove dolaska i odlaska na obuku u iznosu cijene autobuske karte koju su nezaposlene osobe dužne dostavljati Službi radi pravdanja refundacije“-istaknula je direktorica Službe za zapošljavanje BPK Goražde Nafija Hodo.


Izvođač obuke je firma „EKSA“ d.o.o. iz Sarajeva, a nastava će se odvijati prema predviđenom planu i programu u trajanju od 60 školskih sati po pojedinačnoj obuci. Izvođač obuke će prema potrebi izvršiti predtestiranje kandidata kako bi se utvrdilo njihovo predznanje, te formirati raspored po grupama i nivoima znanja. Nakon završetka obuke svim kandidatima će biti omogućeno polaganje završnih ispita kako bi stečeno znanje mogli certificirati.


Današnjoj ceremoniji između ostalih prisustvovali su predstavnici Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde- ministar za privredu Meho Mašala i premijer Emir Oković, koji je prilikom uručenja ugovora čestitao mladima i poželio im uspješnu obuku.